ŠVICARSKA OTVARA TRŽIŠTE RADA HRVATIMA. TREBAJU 90.000 RADNIKA, EVO ŠTO SE SVE TRAŽI

Fotografija: Francesco Ungaro preuzeto sa Pexels

Internet portal index.hr objavio je 26.10.2021. članak (https://www.index.hr/vijesti/clanak/svicarska-otvara-trziste-rada-hrvatima-trebaju-90000-radnika-evo-sto-se-sve-trazi/2313647.aspx) naziva „Švicarska otvara tržište rada Hrvatima. Trebaju 90.000 radnika, evo što se sve traži“, što je samo jedan od niza članaka koje su objavili na istu ili sličnu temu (povezani članak objavljen 22.10.2021.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/svicarska-od-iduce-godine-otvara-svoje-trziste-rada-za-hrvatske-drzavljane/2312866.aspx)

„U svom su radu novinari dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti, uvažavati pluralizam ideja i nazora, opirati se svim oblicima cenzure, pridonositi jačanju pravne države i kao dio javnosti sudjelovati u demokratskoj kontroli moći i vlasti. Kada izvještava o temama o kojima postoje različita relevantna stajališta, a posebice kada se iznose optužujući navodi, novinar nastoji sva ta stajališta predstaviti javnosti. Novinar u suvremenoj demokraciji je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira“ Hrvatsko novinarsko društvo. 2009. KODEKS ČASTI HRVATSKIH NOVINARA.

Postavlja se pitanje, treba li postojati odgovornost medija kroz utjecaj koji imaju na raspoloženje nacije? Istini na volju, mediji imaju tendenciju prenošenja vijesti, najčešće negativnih, koje su zbog privlačenja pozornosti čitatelja, redovno prezentirane sa što šokantnijim naslovom (tzv. „click bait“). Što negativnije, to će više čitatelja kliknuti (kupiti) na tu vijest, što u konačnici dovodi do većeg profita. Međutim, je li svrsi shodno prenošenje vijesti iz kojih možemo zaključiti samo sljedeće: u Hrvatskoj je toliko užasno stanje i svima vam je bolje da bježite glavom bez obzira, nema spasa. Što jedna mlada osoba može misliti ako svakodnevno ima prilike pročitati ovakve i slične vijesti na Internet portalima? Preostaje samo spakirati kofere i krenuti putem Njemačke biti konobar, ne preostaje baš puno boljih opcija, jelda?