SOCIOLOG O POPISU STANOVNIŠTVA: POSTOJE DVIJE HRVATSKE. JEDNA STAGNIRA, DRUGA IZUMIRE

Screenshot: N1

Prenosimo u cijelosti članak s portala index.hr, koji prenosi izjavu koju je dao sociolog Sven Marcelić tijekom gostovanja na N1 televiziji. Cijeli članak možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.index.hr/vijesti/clanak/sociolog-o-popisu-stanovnistva-postoje-dvije-hrvatske-jedna-stagnira-druga-izumire/2334042.aspx.

Sociolog sa zadarskog sveučilišta Sven Marcelić bio je gost televizije N1 i govorio je o rezultatima popisa stanovništva. 

“U Dalmaciji pojas koji nije vezan uz more konzistentno pada”

“Ono što se vrlo jasno može vidjeti iz popisa jest da je dominantna većina općina i gradova koje su zabilježile porast na moru. To govori i o tome da imamo dugorastući proces litoralizacije, odnosno koncentracije ekonomije i stanovništva uz obalu. U Dalmaciji pojas zaleđa i dio koji nije vezan uz more konzistentno pada. Što se tiče otoka, tu je pitanje vezano i uz olakšice koje su vezane uz život na otoku”, pojašnjava sociolog.

Što se tiče Zagreba, tu se zbiva jedan drugačiji proces, kaže sociolog. “To je proces metropolizacije, odnosno koncentracije stanovništva i ekonomije u glavnom gradu. Jedine jedinice koje bilježe rast su vezane ili fizički uz more ili su to one koje su vezane uz glavni grad”, rekao je Marcelić.

“Jedna Hrvatska stagnira, druga izumire”

Sociolog napominje da državu može podijeliti na dvije Hrvatske.

“Onu koja demografski stagnira – to je otprilike prostor šire okolice Zagreba, nešto sjevera i obala, i s druge strane Hrvatska koje izumire, to su kompletna Slavonija i gotovo kompletna kontinentalna Hrvatska i zaleđe Dalmacije. Ova prva Hrvatska stagnira, a ova druga praktički i odumire”, kazao je. Najveći je pad, preko 300 tisuća stanovnika, govori, u ekonomski slabije razvijenoj Hrvatskoj.

“Popis stanovništva je pokazao i važnost ekonomije. Najrazvijenija skupina gradova i općina je izgubila 2-3 posto stanovništva, dok je najmanje razvijena skupina gradova i općina izgubila oko 18 posto stanovništva. Ova demografska kriza zapravo je odraz jedne ekonomske krize i zapravo to nije u užem smislu demografski problem, to je samo odraz ekonomsko-razvojnog problema koji Hrvatska ima.”

“I unutar Zagreba postoji velika dinamika”

Zagreb, objašnjava sociolog, tradicionalno je mjesto doseljavanja, ali interesantno je da unutar samog Zagreba postoji velika dinamika. “S obzirom na to da Zagreb nije jeftin za stanovanje, obitelji s djecom iseljavaju u Zagrebački prsten”, rekao je Marcelić.