INTERVJU NJEMAČKA

Slika preuzeta s: https://www.womeninadria.com/
  1. Zagor: Kada ste otišli iz Republike Hrvatske i u koju zemlju?

A:  Otišla sam 2016. godine, u Njemačku.

2. Zagor: Koja su bila Vaša očekivanja prije odlaska?

A: Nisam o tome pretjerano razmišljala, ali sam očekivala brzo naći posao u svojoj ili srodnoj struci zbog znanja engleskog jezika. To baš i nije išlo glatko i brzo.

3. Zagor: Iz kojih ste se razloga ponajviše odlučili za odlazak u drugu zemlju – jesu li to: obiteljski, poslovne prirode, privatni razlozi i dr.? Što Vas je privuklo da otiđete u tu određenu zemlju odredišta?

A: Razlozi su bili privatne prirode, drugog određenog razloga za odlazak baš u Njemačku nije bilo.

4. Zagor: Koje su prednosti i koji su nedostaci života u vašoj zemlji odredišta?

A: Što se mene tiče puno je prednosti, mislim da se na neke stvari nikad ne bih odlučila ili ih se usudila napraviti, da sam ostala u svojoj zemlji. Što se nedostataka tiče, to je strana zemlja u kojoj si stranac i sa samom tom činjenicom normalno je da se oko puno stvari treba puno više truditi, što zna biti frustrirajuće. S druge strane, može se na to i pozitivno gledati.

5. Zagor: Koje su specifične razlike koje primjećujete između RH i vaše zemlje odredišta? Možda ako imate neku anegdotu, možete ispričati.

A: Puno je razlika, u Njemačkoj je standard viši i to se u svakom segmentu života može primijetiti. Specifično bi bilo na primjer to što Nijemcima nije prioritet imati vlastitu kuću ili stan, žive u najmu cijeli život i to im je normalno. Mladi Nijemci se vrlo rano odsele iz roditeljskog doma, što vjerojatno također ima veze s višim životnim standardom i nekim mogućnostima. Specifično za Hrvate, po mom mišljenju i iskustvu, je da se puno bolje i sigurnije koriste nekim stranim jezikom, npr. engleskim, za razliku od Nijemaca. Također bi rekla da su u poslu prilagodljiviji, izdržljiviji i sposobniji se nositi sa stresom od Nijemaca.

6.Zagor: Što bi Vas potaklo na povratak u RH? Što smatrate da je potrebno promijeniti u RH kako bi se vratili i zaustavili iseljavanje?

A: Definitivno se ne bih vraćala prije mirovine 😊, ali to zbog čiste komocije, ne da mi se svakih par godina negdje počinjati iz početka. Dok se mladim ljudima ne osiguraju osnovna sredstva za osamostaljivanje, eventualno osnivanje obitelji i slično, putem adekvatnog radnog mjesta, plaće i (eventualno prilagođenog/fleksibilnog) radnog vremena, mislim da će se iseljavanje nastaviti.

7.Zagor: Razmišljate li ikada o povratku? Ako da, zašto; ako ne, zašto?

A: Zapravo ne, jako sam se trudila i puno vremena uložila u učenje jezika i da u Njemačkoj na neki način stanem na noge. Odbaciti sve to značilo bi za mene nepoštovanje prema samoj sebi.