INTERVJU IRSKA

Slika preuzeta s: https://www.womeninadria.com/

1.Zagor: Kada ste otišli iz Republike Hrvatske i u koju zemlju?

B: Ožujak, 2019. Republika Irska

2.Zagor: Koja su bila Vaša očekivanja prije odlaska?

B: Pronaći posao, izgraditi zajednički život sa djevojkom, iskusiti život „vani“

3.Zagor: Iz kojih ste se razloga ponajviše odlučili za odlazak u drugu zemlju – jesu li to: obiteljski, poslovne prirode, privatni razlozi i dr.? Što Vas je privuklo da otiđete u tu određenu zemlju odredišta?

B: Razlog odlaska bio je ljubav, djevojka je studirala u Irskoj.

4.Zagor: Koje su prednosti i koji su nedostaci života u vašoj zemlji odredišta?

B: Prednosti: Velika mogućnost i prilika zapošljavanja, novac, relativno laka promjena posla i karijere, studiranje sufinancirano od države, multikulturalan grad odnosno država, društvo bez predrasuda, prihvaćanje manjina, otvorenost prema „novom“, ljudska prava.

Nedostaci: obitelj, prijatelji, vrijeme, kultura druženja, udaljenost

5.Zagor: Koje su specifične razlike koje primjećujete između RH i vaše zemlje odredišta? Možda ako imate neku anegdotu, možete ispričati.

B: Najveće razlike mogu se uočiti sa egzistencijalnog stajališta te poslovne sfere; npr. unutar 3.5 godine koliko sam ovdje, promijenio sam 6 poslova (unutar iste struke) zbog mogućosti napredovanja te boljih uvjeta, za što smatram da u Hrvatskoj nije moguće te ako i je, onda izrazito teško. Najbitnija razlika je pristup države prema ljudskim pravima i manjinama (LGBTQ, rase, religije, spol). npr. Za vrijeme LGBTQ mjeseca u kojem država iskazuje svoju podršku navedenoj zajednici, Crkva na svoje ustanove izvjesi zastave podrške, policija oboja službene automobile sukladno sa prigodom, u Dublinu se zatvore određene ulice za promet da bi ljudi imali veću mogućnost druženja i upoznavanja te slično. Smatram da je Hrvatska društveno izrazito nazadnija u odnosu na Irsku.

6.Zagor: Što bi Vas potaklo na povratak u RH? Što smatrate da je potrebno promijeniti u RH kako bi se vratili i zaustavili iseljavanje?

B: Na povratak u RH definitivno bi me potakla dobra poslovna prilika. Osim uvjeta te mogućnosti zapošljavanja, smatram da Hrvatska treba promijeniti društvo! Otvoriti se različitostima bez predrasuda i pokrenuti „naprijed“. Čineći društvo raznolikim mijenjamo se i sami, otvoreniji smo, upoznavajući drugačije kulture shvaćamo i ljudska prava te širimo vidike. Smatram da su mlade generacije u RH sve otvorenije, imaju više slobode te traže svoja prava na glasan način sto je odličan i bitan korak.

7.Zagor: Razmišljate li ikada o povratku? Ako da, zašto; ako ne, zašto?

B: Konstantno. Najveći, a zapravo i jedini, razlozi su obitelj i prijatelji jer na kraju krajeva ipak oni čine zivot potpunim!