DEMOGRAFKINJA: HRVATSKA JE DANAS IMIGRACIJSKA ZEMLJA

Prenosimo u cijelosti članak s portala index.hr, vezan uz reakcije na objavu konačnih rezultata popisa stanovništva 2021. Članak možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.index.hr/vijesti/clanak/tudjman-je-vikao-imamo-hrvatsku-popis-stanovnistva-pokazao-kakva-je-ispala/2397443.aspx.

Demografkinja Sanja Klampić Bogadi iz Instituta za migracije i narodnosti komentirala je za N1 Popis stanovništva u Hrvatskoj. Konačni podaci, kaže, pokazuju da je Hrvatska između dva popisa izgubila više od 400 tisuća stanovnika, skoro 10 posto. To je, navodi, rezultat negativnog prirodnog kretanja.

Ističe dobnu skupinu i govori da su rezultati pokazali ono što je očekivano, odnosno da se povećao udio stanovništva starijeg od 65 godina. Značajan je, dodaje, i porast stanovnika starijih od 80 godina, koji je veći od 5 posto. To znači da će se Hrvatska morati više pozabaviti pitanjima formalne skrbi, naglašava.

“Hrvatska će se morati ozbiljnije pozabaviti mirovinskim sustavom, skrbi za starijima i zdravstvenom zaštitom. U Hrvatskoj je ključan problem da se puno govori o starijima kao o problemu i financijskom teretu, a puno manje o njihovom znanju i iskustvu koji mogu biti korisni u društvu. Često se zaboravlja koncept aktivnog i zdravog starenja”, tvrdi.

“Hrvatska je danas imigracijska zemlja”

Dodaje kako trenutno nemamo migracijsku politiku. “Imali smo dvije migracijske politike jer smo morali uskladiti zakonodavstvo s Europskom unijom. Hrvatska je promijenila Zakon o strancima i olakšala dovođenje radne snage. Hrvatska je danas imigracijska zemlja”, kaže demografkinja.

Za smanjenje broja manjina za 30 posto kaže da je to splet demografskih i društvenih okolnosti. “S jedne strane to je rezultat ove demografske situacije. Kod Srba je već 2011. godine bilo više starijeg stanovništva nego mlađeg. S druge strane postoji skrivanje etničkog identiteta zbog straha od stigmatizacije u društvu”, objašnjava.

Komentirala je i pad broja katolika rekavši da je jedan od razloga to što se smanjuje broj stanovnika, a uz identitet Hrvat povezana je i religijska identifikacija. Zatim, smanjuje se povjerenje u Crkvu kao instituciju te broj ljudi koji idu na misu.

“Ovo je demografska realnost, broj stanovnika će se nastaviti smanjivati”

Ističe kako je ovaj popis demografska realnost te da su svi istraživači očekivali da će popis pokazati nastavak depopulacije. Sve projekcije govore da će se nastaviti smanjivati broj stanovnika, ali je teško prognozirati, kako kaže, migracijsku komponentu pa će ona sigurno biti bitan čimbenik onoga što će nam se u budućnosti događati.

“Smjer u kojem Hrvatska ide nije dobar”

“Smjer u kojem Hrvatska ide nije dobar. Mora se okrenuti ozbiljnim reformama kako bi postala poželjno mjesto za život. Nema mjera koje će jako brzo preokrenuti trendove. Potrebne su pronatalitetne mjere, migracijska politika, znati što želimo. Ključne je pitanje i integracije o kojoj uopće ne govorimo”, govori.

Činjenica je, dodaje, da su neke ključne reforme bitne da se zadrži ljude koji su još u Hrvatskoj i da se privuče dio stanovništva koje je otišlo. “Kakve god mjere uvedemo, moraju biti dugoročne, a ne iz političkog interesa”, poručuje demografkinja Sanja Klampić Bogadi.